Kawa z nutą herbaty. Czy to możliwe?


Na pierwszy rzut oka zestawienie ze sobą tych różnych, chociaż szlachetnych, napojów zakrawa na surrealizm. Dwa odrębne, mocno charakterystyczne smaki w jednej filiżance? Odpowiadamy: jak najbardziej! Nie zapominajmy przy okazji o tym, że nie mówimy o pełnym smaku, a jedynie o nucie. Jest to coś, co działa na zmysły wyłącznie na peryferiach naszej wrażliwości. Pamiętacie czerwone jabłko o nazwie malinówka? Pachniało jabłkiem, smakowało jak stuprocentowe jabłko, a jednak gdzieś na końcu języka pozostawiało smak maliny.

Kawa z nutą herbaty oddziałuje podobnie: przez zdecydowany smak napoju dociera do naszych zmysłów delikatna nuta zielonej lub czarnej herbaty.

Skąd się bierze kawa z nutą herbaty?


W zielonym, świeżo pozyskanym ziarnie kawy drzemią setki potencjalnych smaków i aromatów. Na samym początku jest to zaledwie kilkanaście związków chemicznych, jednak odpowiednio prowadzana obróbka termiczna powoduje ich gwałtowne łączenie się, wytrącanie i powstawanie całkiem nowych. W ten sposób, wraz ze wzrostem temperatury palenia kawy, tworzą się i giną wciąż nowe nuty oraz aromaty. Wśród nich znajduje się związek identyczny do tego, który w herbacie odpowiada za nasze wrażenia smakowe. To on sprawia, że powstać może kawa z nutą herbaty.

Polowanie na smak herbaty


Palenie kawy to proces złożony i wymagający posiadania bogatej wiedzy. Ilość reakcji fizycznych i chemicznych, które zachodzą w ziarnie pod wpływem trzech zmiennych: temperatury, szybkości jej przyrostu i czasu palenia, jest tak ogromna, że nie wszystko jeszcze o nich wiemy. Więc co zrobić, by otrzymać kawę z nutą herbaty?

W olbrzymim skrócie: trzeba zastosować określoną temperaturę, w której powstają odpowiednie nuty smakowe. Następnie szybko przerwać palenie i ochłodzić ziarno. Jeżeli zostanie zrobione to w odpowiednim czasie, istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że efektem będzie kawa z nutą herbaty.

Na zakończenie przypominamy: tak jak w jabłku malinówce smak maliny istnieje gdzieś na obrzeżach naszych doznań, tak herbata w kawie występuje również jedynie jako nuta dodana do smaków dominujących, którymi może być np. cytrus lub karmel. Takie połączenie otwiera przed nami niezwykle szeroki wachlarz nowych doznań.


 

Wyświetlanie jednego wyniku

Kawa z Etiopii

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa z Etiopii Sidamo Aletawendo Moplaco

21,82 199,27 

Kawa z Etiopii Sidamo Aletawendo Moplaco

Doskonała kawa arabica z Etiopii pod przelew o kwiatowym profilu. Subtelne aromaty soczystej moreli i delikatność białej herbaty, podkreślone świeżymi, cytrusowymi nutami trawy cytrynowej.

Kraj pochodzenia – Etiopia
Region –  Sidamo
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, drip/przelew ręczny