Bez żadnych domieszek!


Kawa z nutą czekolady to jedna z najpopularniejszych naturalnych odmian smakowych tego napoju. Nie bez przyczyny piszemy „naturalnych”, gdyż do stworzenia nuty czekolady w naszych produktach nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych. Kawa czekoladowa zawdzięcza swoje walory tylko i wyłącznie związkom zawartym w zielonym ziarnie oraz obróbce termicznej, która je uwalnia, przekształca, łączy bądź usuwa.

Uwalnianie czekolady


Nasza kawa z nutą czekolady to efekt połączenia specyficznych cech konkretnego ziarna, związanych z położeniem geograficznym plantacji, z umiejętnościami roastera, który je wypala i wie, w jakim momencie przerwać ten proces w celu uzyskania spodziewanego smaku. Zazwyczaj nuta czekolady pojawia się w ziarnie w trakcie palenia średniego lub ciemnego. To czas, kiedy związki kwasowe w większości zostały rozłożone i dochodzi do karmelizacji zawartych w ziarnach cukrów. Towarzyszy temu powstawanie smaków orzecha, karmelu, czekolady słodkiej i gorzkiej.

Nie tylko czekolada


Nigdy nie dzieje się tak, że nuta czekolady jest jedynym występującym w kawie aromatem. Zwykle kawa czekoladowa zawiera również inne smaki. Tak jest w przypadku średnio palonej Ethiopia Mocca Harrar Longberry, gdzie czekoladzie towarzyszy nuta jagód, India Plantation AA Bababudang z dodatkiem karmelu, czy Brazil Peaberries Mocca, w której – obok aromatu karmelu i gorzkiej czekolady – wyczujemy jabłko, papaję, brzoskwinię i skórkę pomarańczy.

Szukanie czekolady


Kawa z nutą czekolady powstaje, podobnie jak inne wyżej wymienione, z ziarna zebranego na konkretnej plantacji (Single Origin). Może być też efektem palenia mieszanek (Blend) pochodzących z różnych stron świata. Dobór takich miksów to nic innego jak szukanie czekolady, które polega na odpowiednim zestawieniu naturalnych cech charakterystycznych dla danego regionu. W naszej ofercie znajdziecie np. idealną do mleka Latte Master Blend o smaku czekolady i fistaszków. Wykorzystano w niej ziarno z Brazylii, Indii i Gwatemali. Oferujemy również ciemno paloną brazylijsko-kolumbijską Espresso No.1 o delikatnie owocowej nucie z wyraźnym posmakiem czekolady.

Kawa czekoladowa to niewątpliwie numer jeden wśród kaw o naturalnych nutach smakowych. Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty naszego sklepu!


 

Wyświetlanie 1–12 z 29 wyników

Dodaj do listy zakupów

Kawa Chocolate Pride Espresso

31,24 124,94 

Kawa Chocolate Pride Espresso

Zbalansowana o niskiej kwasowości i wyraźnym aromacie czekolady i orzechów. Doskonała jako espresso oraz jako podstawa do kaw mlecznych.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Espresso No 1

29,79 119,17 

Kawa Espresso No 1

Łagodna kawa, delikatnie owocowa. Zrównoważona, gęsta cukrowa słodycz. Nuta czekolady.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Kolumbia
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka

Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Supremo

32,88 125,28 

Kawa Colombia Supremo

. Zbalansowana kawa o smaku czekolady i karmelu oraz niskiej kwasowości. Idealna do espresso.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Cauca
Plantacja – Popayan
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica, Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Gold Jungle Blend

33,22 132,91 

Kawa Gold Jungle Blend

Zbalansowana o pełnym body, bardzo niska kwasowość. Gorzka czekolada, karmel.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Nikaragua
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopres, french press

Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

33,36 133,43 

Kawa Latte Master Blend

Słodka, ciepły profil smakowy. Idealna do mleka. Czekolada, fistaszki.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Gwatemala
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Brazil Peaberries Mocca

31,25 125,02 

Kawa Brazil Peaberries Mocca

Ziarna Peaberry stanowią około 5% zbiorów. Kawa o przyjemny aromacie karmelu i gorzkiej czekolady o zrównoważonej kwasowość jabłka, papai, brzoskwini i skórki pomarańczy z dotykiem miodu i nutą orzechów. Intensywny after taste, idealna do kawiarki.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Minas Gerais
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Pulped Natural
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, aeropress

Dodaj do listy zakupów

Kawa Costa Rica Tarrazu

35,87 142,84 

Kawa Costa Rica Tarrazu

Single origin o pełnym body i wyraźnej kwasowości, wyczuwalne nuty wiśni, czekolady i orzechów.

Kraj pochodzenia – Kostaryka
Region – San Marcos/ San Pablo Tarrazu
Plantacja – San Rafael
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200-2000 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Caturra i Catuai
Metoda obróbki ziaren – Fully Washed
Stopień palenia – Średnie
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, french press, drip/przelew

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 

Kawa Gorilla Power Bean

Wyrazista kawa o aromacie cynamonu i porzeczek oraz wyraźnym finiszu prażonego karmelu.

Kraj pochodzenia – Rwanda, Indonezja, Gwatemala, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania: ekspres

Dodaj do listy zakupów

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

41,88 159,54 

Kawa Decaf Colombia Excelso Swiss Water

Słodkawy posmak karmelu z nutami limonki. Kawa pozbawiona kofeiny w 99%, tylko przy użyciu wody. Idealna dla kochających smak kawy, którzy nie potrzebują kofeiny.

Kraj – Kolumbia
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Caturra, Typica
Stopień palenia – Ciemno
Metoda obróbki ziaren – Swiss Water
Rekomendacja zaparzania – Ekspres, Kawiarka, Aeropress

 

Kawa Indonesia Flores Beiposo
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

40,09 152,73 

Kawa Indonesia Flores Beiposo

Słodka orzechowa ze szczyptą ostrości. Nuty czekoladowe przeplatają się z delikatnymi cytrusami.

Kraj pochodzenia – Indonezja wyspa Flores
Region – Beiposo – Ngada Regency- East Nusa Tenggara
Plantacja – Flores Beiposo
100% Arabika
Wysokość upraw – 1300-1600 m n.p.m
Odmiana botanicznaS-795
Metoda obróbki ziaren – Washed
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, areopres, prench press, drip

Kawa Nicaragua Olomega
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Nicaragua Olomega

30,32 115,50 

Kawa Nicaragua Olomega

Kawa o słodkim czekoladowym aromacie z cytrusowym odcieniem, delikatnym miodowym posmakiem i ledwo wyczuwalnej kwasowości.

Kraj pochodzenia – Nikaragua
Region – Jinotega
100% Arabica
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Zalecane przygotowanie – ekspres, kawiarka, aeropress

Kawa India Plantation AA Bababudang
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa India Plantation AA Bababudang

30,33 121,34 

Kawa India Plantation AA Bababudang

Kawa o wyśmienitym pełnym body z intensywnym czekoladowo – karmelowym smakiem. Niska kwasowość.

Kraj pochodzenia – Indie
Region – Indie – Dystrykt Chikkamagaluru – Karnataka
Wysokość upraw – Powyżej 1000 m n.p.m
100% Arabica
Stopień palenia – Ciemno
Obróbka ziarna – Washed
Zalecane przygotowani – ekspres, kawiarka, french pres