Skąd kawa z nutą cytrusów nabywa swój smak?


Wraz z upływem czasu i wzrostem temperatury w początkowo zielonym ziarnie kawy zachodzą procesy fizyczne i chemiczne decydujące o jego właściwościach smakowych na konkretnym etapie wypalania.

Rozróżniamy cztery zasadnicze metody palenia zawierające się w następujących granicach temperatur:

180-205 stopni Celsjusza – palenie jasne, kawa jest trochę kwaskowata i posiada najwięcej nut cytrusowych,

210-220 stopni Celsjusza – palenie średnie, dominują nuty orzechów i smak karmelu,

225-230 stopni Celsjusza – palenie średnio ciemne, kawa charakteryzuje się smakiem czekolady i karmelu,

230-240 stopni Celsjusza – palenie ciemne, dominuje posmak gorzkiej czekolady, dymu, a czasami nawet spalenizny.

W którym momencie powstaje kawa cytrusowa?


Intensywny aromat owoców wydobywa palenie jasne, jednak najbardziej interesująca jest nuta cytrusów w połączeniu z dominującym smakiem orzecha, karmelu lub czekolady. Takich właściwości nabywa kawa w paleniu średnim i średnio ciemnym. Wtedy właśnie następuje karmelizacja cukrów, a nie wszystkie kwasy organiczne zostają jeszcze rozłożone. To one właśnie są odpowiedzialne za powstanie posmaku, jaki posiada kawa z nutą cytrusów.

Nuta to tylko cień smaku


Kawa z nutą cytrusów nie jest napojem owocowym. Jeżeli tego właśnie po niej oczekujecie, spotka Was rozczarowanie. Ale prawdziwi miłośnicy kawy będą z pewnością usatysfakcjonowani. Każda wypalana na średnio lub średnio ciemno kawa cytrusowa zawiera harmonię słodyczy karmelu, a także goryczki czekolady. Tą łagodną nutę podkreśla delikatny wtręt posmaku owoców cytrusowych.

Palenie to nie wszystko


Smak kawy uzależniony jest też od rejonu świata, w którym znajduje się plantacja kawowca. Afrykańskie odmiany cechują nuty kwiatowe, owocowe i korzenne. Kawy Azji i Oceanii to gorzka czekolada i herbata, przeplatające się ze smakiem owoców tropikalnych. Ziarna z Ameryki Środkowej obfitują w nuty karmelu, kakao, czekolady i orzechów włoskich, a w Ameryce Południowej odnajdziemy czekoladę, miód, orzechy, wanilię oraz karmel.

Talent roastera i właściwie dobrane ziarno stanowią gwarancję, że nasza kawa cytrusowa spełni Wasze oczekiwania.


 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 12

kawa geisha panama

Nowość

kawa geisha panama
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Geisha Panama

61,50 244,52 
Kawa Kolumbia Buenos Aires Bourbon Sidra

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kolumbia Buenos Aires Bourbon Sidra

25,24 99,74 
Kawa z Brazylii

Nowość

Sìtio Tarumã
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa z Brazylii Sìtio Tarumã

59,99 239,95