Skąd kawa z nutą cytrusów nabywa swój smak?


Wraz z upływem czasu i wzrostem temperatury w początkowo zielonym ziarnie kawy zachodzą procesy fizyczne i chemiczne decydujące o jego właściwościach smakowych na konkretnym etapie wypalania.

Rozróżniamy cztery zasadnicze metody palenia zawierające się w następujących granicach temperatur:

180-205 stopni Celsjusza – palenie jasne, kawa jest trochę kwaskowata i posiada najwięcej nut cytrusowych,

210-220 stopni Celsjusza – palenie średnie, dominują nuty orzechów i smak karmelu,

225-230 stopni Celsjusza – palenie średnio ciemne, kawa charakteryzuje się smakiem czekolady i karmelu,

230-240 stopni Celsjusza – palenie ciemne, dominuje posmak gorzkiej czekolady, dymu, a czasami nawet spalenizny.

W którym momencie powstaje kawa cytrusowa?


Intensywny aromat owoców wydobywa palenie jasne, jednak najbardziej interesująca jest nuta cytrusów w połączeniu z dominującym smakiem orzecha, karmelu lub czekolady. Takich właściwości nabywa kawa w paleniu średnim i średnio ciemnym. Wtedy właśnie następuje karmelizacja cukrów, a nie wszystkie kwasy organiczne zostają jeszcze rozłożone. To one właśnie są odpowiedzialne za powstanie posmaku, jaki posiada kawa z nutą cytrusów.

Nuta to tylko cień smaku


Kawa z nutą cytrusów nie jest napojem owocowym. Jeżeli tego właśnie po niej oczekujecie, spotka Was rozczarowanie. Ale prawdziwi miłośnicy kawy będą z pewnością usatysfakcjonowani. Każda wypalana na średnio lub średnio ciemno kawa cytrusowa zawiera harmonię słodyczy karmelu, a także goryczki czekolady. Tą łagodną nutę podkreśla delikatny wtręt posmaku owoców cytrusowych.

Palenie to nie wszystko


Smak kawy uzależniony jest też od rejonu świata, w którym znajduje się plantacja kawowca. Afrykańskie odmiany cechują nuty kwiatowe, owocowe i korzenne. Kawy Azji i Oceanii to gorzka czekolada i herbata, przeplatające się ze smakiem owoców tropikalnych. Ziarna z Ameryki Środkowej obfitują w nuty karmelu, kakao, czekolady i orzechów włoskich, a w Ameryce Południowej odnajdziemy czekoladę, miód, orzechy, wanilię oraz karmel.

Talent roastera i właściwie dobrane ziarno stanowią gwarancję, że nasza kawa cytrusowa spełni Wasze oczekiwania.


 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 12

Kawa Indonesia Flores Beiposo
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

40,09 152,73 

Kawa Indonesia Flores Beiposo

Słodka orzechowa ze szczyptą ostrości. Nuty czekoladowe przeplatają się z delikatnymi cytrusami.

Kraj pochodzenia – Indonezja wyspa Flores
Region – Beiposo – Ngada Regency- East Nusa Tenggara
Plantacja – Flores Beiposo
100% Arabika
Wysokość upraw – 1300-1600 m n.p.m
Odmiana botanicznaS-795
Metoda obróbki ziaren – Washed
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, areopres, prench press, drip

Kawa Nicaragua Olomega
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Nicaragua Olomega

30,32 115,50 

Kawa Nicaragua Olomega

Kawa o słodkim czekoladowym aromacie z cytrusowym odcieniem, delikatnym miodowym posmakiem i ledwo wyczuwalnej kwasowości.

Kraj pochodzenia – Nikaragua
Region – Jinotega
100% Arabica
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Zalecane przygotowanie – ekspres, kawiarka, aeropress

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate

102,89 205,78 

Kawa Jamaica Blue Mountain G1 St Clouds Estate

Ciesząca się sławą, jedna z najdroższych kaw na świecie. Kremowe nuty orzechów laskowych połączone z orzeźwiającymi cytrusami i świeżymi ziołami. Musująca słodycz, zrównoważona kwasowość, rześkie i pełne body.

Kraj pochodzenia – Jamajka
Region – Blue Mountain
100% Arabica
Obróbka ziarna
Washed
Stopień palenia
Średnio
Wysokość uprawy
1100 m n.p.m.
Odmiana Arabica
Typica, Geisha
Punktacja SCA
86 pkt.
Rekomendacja parzenia
ekspres, aeropress, french press, przelew/drip

Ingagi Coffee cold brew etiopia gorillacoffee.pl
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Etiopia

13,00 74,00 

Cold Brew Etiopia

Kawa parzona na zimno o przyjemnym posmaku cytrusów i delikatnym słodkim body.

Kraj pochodzenia – Etiopia
100% Arabika
Zawartość kofeiny – 60 mg /100 ml

cold brew kenia ingagi coffee
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Kenia

13,00 74,00 

Cold Brew Kenia

Kawa parzona na zimno o przyjemnym posmaku czarnej porzeczki – soczysta aromatycznie pobudzająca.

Kraj pochodzenia – Kenia
100% Arabika
Zawartość kofeiny – 60 mg /100 ml

kawa geisha panama

Nowość

kawa geisha panama
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Geisha Panama

61,50 244,52 

Kawa Geisha Panama Carmen Estate

Wyjątkowo elegancka, złożona, a jednocześnie niezwykle subtelna. Delikatne nuty róży połączone ze słodyczą i soczystością owoców tropikalnych. Orzeźwiający, cytrusowy aromat trawy cytrynowej.

Kraj pochodzenia – Panama
Region –  Volcán, Chiriquí
Farma – Finca Carmen Estate
Farmer – Carlos Aguilera
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Washed
Odmiana botaniczna – Geisha
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

kawa colombia
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Colombia Monteblanco Citric

24,86 94,28 

Kawa Colombia Monteblanco Citric

Pełny, bogaty smak owoców cytrusowych, bergamotki i ananasa. Aromat kwiatów kawowca i jaśminu. Winna z miodową słodyczą. Pełne body, wysoka kwasowość.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region –  Huila
Farma – Finca Monteblanco
Farmer – Rodrigo Sánchez
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Citric Natural
Odmiana botaniczna – Purple Caturra
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Kolumbia Buenos Aires Bourbon Sidra

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kolumbia Buenos Aires Bourbon Sidra

25,24 99,74 

Kawa Kolumbia Buenos Aires Bourbon Sidra

Unikalny, intensywnie egzotyczny aromat liczi z delikatnymi nutami kwiatowymi. Soczystość i dojrzałość czerwonych owoców zbalansowana syropowatą słodyczą brzoskwi. Delikatne nuty wiórek czekoladowych. Cytrusowa, orzeźwiająca kwasowość.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
Region – Hulia
Farma – Buenos Aires
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Natural
Odmiana botaniczna – Bourbon Sidra
Stopień palenia – jasno
Rekomendacja zaparzania – areopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa z Brazylii

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa z Brazylii Sìtio Tarumã

59,99 239,95 

Kawa z Brazylii Sìtio Tarumã

Połączenie intensywnych nut czerwonych owoców: soczystej truskawki, jeżyny i słodkiej śliwki. Złożone, kwiatowe aromaty jaśminu. Charakterystyczna cytrusowa kwasowość dodaje kawie wyjątkowego charakteru.

Kraj pochodzenia – Brazylia
Region – Mantiqueira
Plantacja – Sìtio Tarumã
Farmer – Eduardo Daniel da Silva
100% Arabika
Wysokość upraw – 1200 – 1300 m n.p.m
Odmiana botaniczna – Yellow Catuaí
Metoda obróbki ziaren – Anaerobic 96 hrs
Punktacja SCA – 89 pkt.
Rekomendacja zaparzania – aeropress, french press, drip

cold brew honduras
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Honduras

13,00 74,00 

Cold Brew Honduras

Kawa parzona na zimno o przyjemnym posmaku czarnej porzeczki – soczysta aromatycznie pobudzająca.

Kraj pochodzenia – Honduras
100% Arabika
Zawartość kofeiny – 60 mg /100 ml

cold brew kolumbia
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Kolumbia

13,00 74,00 

Cold Brew Kolumbia

Kawa parzona na zimno o przyjemnym profilu owocowo- kwiatowym. Nuty owoców egzotycznych, zbalansowana, soczysta i słodka.

Kraj pochodzenia – Kolumbia
100% Arabika
Zawartość kofeiny – 70 mg /100 ml

cold brew salwador
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Salwador

13,00 74,00 

Cold Brew Salwador

Kawa parzona na zimno o przyjemnym posmaku czarnej porzeczki – soczysta aromatycznie pobudzająca.

Kraj pochodzenia – Salwador
100% Arabika
Zawartość kofeiny – 60 mg /100 ml