kawa kenia gorilla coffee

Kawy z Kenii – pyszny smak, wyjątkowy aromat

Kenia znajduje się na 17. miejscu wśród największych producentów kawy na świecie, gdzie rocznie eksportuje się około 800 tysięcy worków z kawą. Jest uznawana również za jednego z liderów dostarczających najlepsze jakościowo kawy afrykańskie. Specjalizuje się w uprawie gatunków typu Arabica. Koneserzy cenią kawy kenijskie przede wszystkim za ich owocowy aromat i subtelną równowagę między mocą a delikatną kwasowością. Posiadają one ciężkie, bogate body oraz winny posmak z nutą cytrusów i jagód. Farmy kawowe w Kenii są kwalifikowane według międzynarodowych standardów jako SHG i SHB, co plasuje je w czołówce najlepszych plantacji.

 

Kawa pochodzącą z Kenii klasyfikuje się ze względu na wielkość ziaren. Występują oznaczenia E (Elephant – ziarno o największej średnicy), następnie mniejsze PB (Peaberry), AA oraz A. Kawa AA jest najczęściej spotykana na rynku spośród kaw kenijskich. W porcjach zdarzają się niekiedy domieszki większych ziaren, ale nie wpływają one znacząco na ogólny smak kawy. Ziarna Kenya AA mają średnicę nieco większą niż jedna czwarta cala. Są najbardziej cenione przez miłośników tego ciemnego trunku, a w efekcie również najchętniej eksportowane. Znaczenie odgrywa jednak nie tylko wielkość ziaren, ale przede wszystkim ich wysoka jakość oraz doskonały smak uzyskiwanego z nich naparu.

Kawa Kenia – historia uprawy i zbiorów

Pierwszy krzew kawowy zasadzono w Kenii w 1893 roku na farmach w okolicy Nairobi. Został on przywieziony z Francji przez misjonarzy z Zakonu Kanoników Regularnych od Świętego Ducha. Od tego momentu rozpoczęła się systematycznie zwiększająca się uprawa kawy w Kenii. Jej produkcja stała się jednym z podstawowych źródeł utrzymania ludności w tym regionie. Aktualnie niemal 6 milionów obywateli kraju korzysta z dobrodziejstw przemysłu kawowego. Większość producentów to mali plantatorzy, współpracujący ze sobą przy licytacji, handlu oraz mieleniu kawy.

Uprawa kawy w Kenii stanowi bardzo ważny aspekt rozwoju gospodarczego państwa. O jej znaczeniu świadczy choćby fakt, że samowolne karczowanie albo niszczenie krzewów kawowych jest uznawane za przestępstwo i zagrożone surowymi karami. Warto również wspomnieć, że przemysł kawowy w tym kraju jednym z najlepiej uregulowanych na świecie, z wysokimi standardami jakości dorównującymi tym plantacjom, które w innych miejscach na świecie za te same lub podobne warunki otrzymują certyfikaty Organic oraz Fair Trade.

Kawa z Kenii z górskich plantacji

Kawa w Kenii rośnie na plantacjach położonych na wysokości nawet 2100 metrów nad poziomem morza. Do największych regionów upraw w tym kraju należą Góry Aberdare, szczyt Mount Kenya, a także Kericho, Bungoma, Kisji, Nakuru i Nyanza. Szczególnym powodzeniem cieszą się ziarna z góry Mount Kenya ze względu na panujące na tym obszarze znakomite warunki do uprawy roślin kawowych. Odpowiednia kwasowość gleby, optymalna wysokość oraz doskonały klimat tropikalny sprawiają, że ziarna cechują się znakomitym smakiem i aromatem. Uprawa na dużych wysokościach powoduje, że krzewy kawowe rosną na nich wolniej, niż na terenach nizinnych, co w efekcie zapewnia więcej czasu na rozwój, ale też dojrzewanie ziaren.

Co ważne, zawierają one również więcej składników odżywczych. Zbiory odbywają się ręcznie w okresie od listopada do grudnia. Do tych samych krzewów powraca się wielokrotnie w ciągu jednego sezonu, ponieważ za każdym razem zrywane są wyłącznie najbardziej dojrzałe owoce. To wszystko gwarantuje otrzymanie ziaren najlepszego gatunku.

Kawa Kenya AA – charakterystyka

Jak już wspomniano, kawa Kenya AA jest szczególnie ceniona za znakomitą jakość i smak. Najczęściej podaje się ją w średnim stopniu wypalenia, co zapewnia naturalną, jasną barwę kawy. Bardziej intensywne palenie powoduje utratę pewnych niuansów smakowych, ale pozwala wydobyć bardzo intensywny, mocno „kawowy” smak, który również ma wielu zwolenników. Kawę najczęściej można spotkać sprzedawaną luzem, w mniejszych porcjach, ale za to w częstych (np. cotygodniowych) zamówieniach. To pozwala zachować najwyższą klasę świeżo palonych ziaren.

 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

Dodaj do listy zakupów

Kawa Wild Ingagi Espresso

36,42 138,76 

Kawa Wild Ingagi Espresso

Klasyczny blend pod espresso. Czekolada, orzechy, nugat i karmel z delikatną nutą owoców. Gęsta, słodka, wyrazista.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Etiopia, Kenia
100% Arabica
Obróbka ziarn – Mix
Stopień palenia – Średnio
Odmiana botaniczna – Mix
Rekomendacja parzenia – ekspres, kawiarka, areopress, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Kenya AA Plus Kijani Kiboko
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kenya AA Plus Kijani Kiboko

22,74 208,07 

Kawa Kenya AA Plus Kijani Kiboko

Zrównoważona, słodka i złożona. Delikatna kwasowość jabłkowa – czerwony cydr jabłkowy z czarną porzeczką.

Kraj pochodzenia – Kenia
Region – Nyeri
100% Arabica
Odmiana Arabica – SL 28, SL 34, Ruiru 11
Obróbka ziarna – Washed
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1600-2000 m n.p.m.
Punktacja SCA – 86 pkt.

Rekomendacja parzenia: areopres, french press, drip-przelew ręczny

 

cold brew kenia ingagi coffee
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Kenia

13,00 74,00 

Cold Brew Kenia

Kawa parzona na zimno o przyjemnym posmaku czarnej porzeczki – soczysta aromatycznie pobudzająca.

Kraj pochodzenia – Kenia
100% Arabika
Zawartość kofeiny – 60 mg /100 ml

kawa przelewam owoce
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Przelewam Owoce

47,79 191,14 

Lekki, owocowy smak z przewagą nut czerwonej porzeczki. Miodowa słodycz.

Kraj pochodzenia – Kenia, Etiopia, Brazylia
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Jasno
Rekomendacja zaparzania – aereopres, french press, drip/przelew ręczny

 

Kawa Kenya Chort
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kenya Chort

32,29 64,58 

Kawa Kenya Chort

Doskonała kawa o owocowym profilu. Kwasowość kiwi i pomarańczy,nuty nektarynki. Delikatna słodycz i wytrawność orzechów i kakao. Średnia kwasowość, średnie i kremowe body

Kraj pochodzenia – Kenia
Region – Nyeri
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1100-1800 m n.p.m.
Odmiana BotanicznaSL-34, Ruiru 11, SL-28
Punktacja SCA – 87 pkt.
Rekomendacja parzenia – aereopres, french press, drip/przelew ręczny

Kawa Kenya Ndurutu Subra
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Kenya Ndurutu Subra

37,45 74,91 

Kawa Kenya Ndurutu Subra

Wyjątkowa kawa o winnym profilu z mocnym akcentem malin. Subtelna wytrawność kakao, słodycz miodu i cukru trzcinowego.Średnia kwasowość, średnie kremowe body.

Kraj pochodzenia – Kenia
Region – Nyeri
100% Arabica
Obróbka ziarna – Natural Anaerobic
Stopień palenia – Jasno
Wysokość uprawy – 1100-1800 m n.p.m.
Odmiana BotanicznaSL-34, Ruiru 11, SL-28
Punktacja SCA – 88 pkt.
Rekomendacja parzenia – aereopress, french press, drip/przelew ręczny

kawa z kenii

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa z Kenii Kenya Mukurweini KCCE

71,56 272,56 

Kawa Kenya Mukurweini KCCE

Doskonała kawa o profilu owocowym. Słodycz czerwonej śliwki, truskawek i czerwonego jabłka. Kremowość i słodkość mlecznej czekolady. Średnia kwasowość, średnie body.

Kraj pochodzenia – Kenia
Region – Nyeri | Mukurweini
Plantacja – Guadalupe
Wysokość upraw – 1500-2200  m n.p.m.
100% Arabica
Stopień palenia – Jasno
Obróbka ziarna – Washed
Rekomendacja parzenia – aeropress, french press, drip/przelew ręczny

 

cold brew salwador
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Cold Brew Salwador

13,00 74,00 

Cold Brew Salwador

Kawa parzona na zimno o przyjemnym posmaku czarnej porzeczki – soczysta aromatycznie pobudzająca.

Kraj pochodzenia – Salwador
100% Arabika
Zawartość kofeiny – 60 mg /100 ml