[lessMoreVisible]

kawa indonezja gorilla coffee

Zakochaj się w kawie z Indonezji!

Mocna i intensywna kawa? Z pewnością ziarna pochodzące z Indonezji nie zawiodą kawoszy, którzy uwielbiają ciężkie i dominujące smaki. Najczęściej kawa Arabika pochodząca z tamtych rejonów jest pozbawiona kwasowości, a nutami dominującymi są aromaty leśne, drzewne oraz czekoladowe. Sprowadzamy czarne złoto od doświadczonych plantatorów, którzy dbają o to, by filiżanka gorącego płynu zachwycała za każdym razem. Kawa z Indonezji dostępna w Gorilla Coffee to gwarancja najlepszej jakości – wyselekcjonowane ziarna pozwalają zaparzyć kubek świeżego, aromatycznego napoju. Każda torebka kawy zostaje wypalona ręcznie, dzięki czemu kawa Arabika uzyskuje niepowtarzalny charakter. Buddyjski spokój i wewnętrzna harmonia wprost z Indonezji zagości w Twoim domu! W naszej kawie odnajdziesz to, co najcenniejsze – bogaty smak, różnorodne nuty i wyśmienitą esencję.

[/lessMoreVisible][lessMoreHidden]

Aromat 100% kawy Arabiki

Kawa z Indonezji to niezwykłe bogactwo aromatów oraz intensywnych smaków. Łatwo można zapomnieć o otaczającym świecie i przenieść się w podróż do azjatyckich wybrzeży, gdzie ziarna kawowca rosną m.in. na słonecznej Bali. W naszym sklepie znajdziesz wyjątkowe produkty, które pozwolą zrelaksować się po ciężkim dniu czy dodać energii z samego ranka. Aromat czekolady i słodkiego karmelu przełamany nutą wiśni stanie się z pewnością jednym z ulubionych, a cynamon oraz porzeczka w naszej blendowej propozycji będą unikalnym pomysłem na spotkanie w gronie najbliższych. Kawę Arabikę można parzyć na wiele sposobów – świetnie sprawdzi się przy tradycyjnym espresso, ale także metodzie french press czy drip. Jeśli chodzi o czarne złoto, jakim jest kawa Indonezja może pochwalić się świetnymi warunkami uprawnymi, dzięki czemu finalny smak napoju jest jeszcze lepszy.

Kawy z Indonezji

Ziarna kawowca Arabiki pochodzącej z Indonezji dopiero od niedawno zyskały na popularności – coraz więcej osób doceniło unikalne właściwości czarnego złota z wybrzeży południowej Azji. Region może pochwalić się również ciekawymi metodami obróbki ziaren, które zapewniają czystość smaku i charakterystyczny ziemisty aromat.

Poznaj nowe smaki

W Gorilla Coffee możesz zakupić ulubioną kawę w wygodnej torebce – do dyspozycji pozostaje 100, 250 lub 1000 gram produktu. Dzięki bezpiecznemu i naturalnemu opakowaniu właściwości ziaren pozostają niezmienione, a Ty możesz cieszyć się świeżo zaparzoną kawą. Przekonaj się, że Indonezja ma w sobie wiele do odkrycia i skuś się na którąś z aromatycznych propozycji w naszym sklepie.

Kawa z Indonezji stanowi doskonałą propozycję dla osób szukających wyjątkowych aromatów. Kraj o powierzchni 1,9 mln km2, cechuje się różnorodnością pod względem uprawy kawy. Na większości plantacji (przeszło 80%) znajduje się Robusta, jednak obszar znany jest również z produkcji wysokogatunkowych produktów typu speciality. Wytwarza się je m.in. w regionach Toraja, Aceh. Ziarna kawowca występują też na innych wyspach, m.in. Jawie, Sulawesi. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się wyroby z Sumatry, gdzie stosuje się unikalne metody obróbki – surowiec łuska się na mokro, a następnie zakopuje pod ziemią. Warto podkreślić, że pod względem produkcji Indonezja to czwarty importer kawy na świecie – rocznie produkuje się tam ok. 9 mln worków.

Czym wyróżniają się kawy z Indonezji?

Jeżeli interesuje Cię kawa Indonezja ma sporo do zaoferowania. To teren o długiej tradycji – pierwsze wzmianki na temat upraw pochodzą z przełomu XVI i XVII w. kiedy państwo wyspiarskie należało do kolonii holenderskiej. Obecnie plantacje zajmują przestrzeń liczącą ponad 1 mln hektarów. Ziarna wytwarzane są głównie przez niewielkie, rodzinne gospodarstwa. Indonezyjskie kawy charakteryzują się umiarkowaną kwasowością oraz wytrawnym, często ziemistym, posmakiem. Czasem można w nich wyczuć nuty ziołowe lub cytrusowe. Wynika to z faktu, że znaczna część upraw mieści się w przedziale od 1000 do 1800 m n.p.m. Do najbardziej znanych indonezyjskich gatunków należą kawy, takie jak: Lintong, Gayo Mountain, Kopi Luwak, Java, Toraja, Ankola.

Na uwagę zasługuje sposób obróbki – głównie na mokro lub sucho. Warto jednak wiedzieć, że pod koniec XX w. wypracowano specjalną technikę o nazwie „giling basah”, z której aktualnie korzysta wielu plantatorów. Polega ona na lekkim podsuszeniu ziaren – powinny one zachować około 30 proc. wilgotności. Następnie jagody kawowca łuska się i ponownie poddaje suszeniu. Tak przygotowane ziarna zaskakują ciężkim body oraz niską kwasowością.

Zachęcamy do zapoznania się z asortymentem kaw z Indonezji. W razie pytań można się z nami skontaktować telefonicznie lub mailowo.

[/lessMoreHidden]

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 

Kawa Gorilla Power Bean

Wyrazista kawa o aromacie cynamonu i porzeczek oraz wyraźnym finiszu prażonego karmelu.

Kraj pochodzenia – Rwanda, Indonezja, Gwatemala, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania: ekspres

Kawa Indonesia Flores Beiposo
Brak produktu
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Indonesia Flores Beiposo

40,09 152,73 

Kawa Indonesia Flores Beiposo

Słodka orzechowa ze szczyptą ostrości. Nuty czekoladowe przeplatają się z delikatnymi cytrusami.

Kraj pochodzenia – Indonezja wyspa Flores
Region – Beiposo – Ngada Regency- East Nusa Tenggara
Plantacja – Flores Beiposo
100% Arabika
Wysokość upraw – 1300-1600 m n.p.m
Odmiana botanicznaS-795
Metoda obróbki ziaren – Washed
Rekomendacja zaparzania – kawiarka, areopres, prench press, drip