[lessMoreVisible]

kawa indyjska gorilla coffee

Indie — czołowy producent kawy na świecie

Indie to siódmy kraj pod względem wielkości powierzchni i drugi, jeśli chodzi o liczbę mieszkańców. Ze względu na rozległe tereny, na całym obszarze Indii panuje zróżnicowany klimat. Jednak średnie temperatury w tym kraju zaliczają się do wysokich oraz bardzo wysokich. Wpływa to oczywiście na możliwości uprawy ziaren kawy. Historia kawy w Indiach ma swój początek około roku 1600, kiedy to muzułmański pielgrzym przemycił kilka ziaren z Jemenu do Indii. Na rozkwit popularności kawy z Indii trzeba było jednak trochę poczekać. Dopiero na początku XIX wieku za sprawą działalności Brytyjczyków rozwinięto pierwsze kawowe plantacje w stanie Karnataka.

[/lessMoreVisible]
[lessMoreHidden]

Dzisiaj Indie znajdują się w światowej czołówce producentów kawy, prześcigają je tylko takie kraje jak Brazylia, Wietnam, Kolumbia i Indonezja. Skupem ziarna, a także jego eksportem zajmuje się Indyjska Rada Kawy. Szacuje się, że około 80% kawy z Indii trafia na eksport, z czego 70% kupują Niemcy, Rosja, Hiszpania, Belgia, Słowenia, Stany Zjednoczone, Japonia, Grecja, Holandia czy Francja. Natomiast same Włochy odbierają od Indii aż 29% z całego eksportu. Obecnie Indie produkują prawie 300 tysięcy ton kawowych ziaren rocznie.

Kawa z Indii — jak smakuje?

W zależności od odmiany każda indyjska kawa może smakować nieco inaczej. Natomiast w indyjskiej kawie często można wyczuć nuty kardamonu, goździków, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz owoców tropikalnych. Popularna odmiana kawy Indian Mysore Coffee jest znana ze swojej średniej lub wysokiej cielistości (gęstości), głębokiego smaku oraz wyjątkowej kwasowości. W porównaniu do swoich zagranicznych konkurentów indyjskie ziarna są delikatniejsze, mniej kwaśne i pełne smaku.

Ich charakterystyczną cechą stanowi niezwykły aromat. Pijąc kawę z Indii, można przenieść się do świata tamtejszych przypraw i niespotykanych nigdzie indziej owoców. Wpływ na smak kawy ma nie tylko jej otoczenie czy odmiany, ale również wyjątkowy sposób obróbki ziaren.

Uprawa kawy w Indiach

Indie są jedynym krajem słynącym z tego, że ich kawowce mogą rosnąć w cieniu. Wokół kawowców rośnie wiele innych gatunków drzew, które wpływają bezpośrednio na smak kawy. Plantacje kawy w tym kraju, znajdują się na wysokości od 200 do 800 m n.p.m. Rosnąca w otoczeniu innych egzotycznych roślin kawa przechodzi aromatem wanilii, kardamonu, goździków, cynamonu, pieprzu, bananów i pomarańczy. Gęste otoczenie drzew sprawia, że indyjska kawa rośnie wolniej, dłużej dojrzewa, a dzięki temu nabiera cenionego przez smakoszy aromatu. Równie istotny jest unikatowy sposób obróbki, który wykorzystuje się w klimacie monsunowym.

Monsunowanie kawy polega na trzymaniu kawy na świeżym, wilgotnym powietrzu, co obniża jej kwasowość, co sprawia, że jest ona bardziej delikatna. Etap monsunowania trwa kilkanaście tygodni, a kończy się w momencie, gdy ziarna zaczynają nabierać charakterystycznej żółtej barwy. Większość kawowych plantacji Indii znajduje się w rejonie Karnaka, Keral i Tamil Nadu. Dzięki rządowym projektom wsparcia najuboższych plantacje pojawiają się także w obszarze Adhary, Maharasztry i Pradeshu.

Kawa Indie — popularne odmiany ziaren

Wśród kaw odmian kawy wywodzącej się z Indii należy wyróżnić między innymi:

– Arabica Plantation – to wysokiej jakości odmiana, do której skomponowania używa się wyłącznie wyselekcjonowanych ziaren o idealnym kolorze, proporcji oraz właściwościach. Ten typ ziaren poddaje się mokrej obróbce, a w smaku dominuje intensywność z lekko wyczuwalną kwasowością i goryczką. Smak tej kawy jest dość egzotyczny, można w nim wyczuć nuty pieprzu, papai czy przypraw korzennych.

– Monsooned Malabar AA – kawa poddawana monsunowaniu, uprawiana w regionie Malabar. Charakteryzuje się średnią mocą, niską kwasowością, aromatem karmelu i czekolady.

– India Mysore — kawa poddawana mokrej obróbce. W jej smaku można wyczuć czekoladę i cytrusy.

– Robusta India Cherry AA – kawa o dużej zawartości kofeiny, intensywna, gorzka. Doskonale nadaje się do espresso. Często używana jest do mieszanek z innymi odmianami.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą kaw indyjskich. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości chętnie służymy pomocą.

[/lessMoreHidden]

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Dodaj do listy zakupów

Kawa Gold Jungle Blend

33,22 132,91 

Kawa Gold Jungle Blend

Zbalansowana o pełnym body, bardzo niska kwasowość. Gorzka czekolada, karmel.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Nikaragua
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopres, french press

Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

33,36 133,43 

Kawa Latte Master Blend

Słodka, ciepły profil smakowy. Idealna do mleka. Czekolada, fistaszki.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Gwatemala
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopress

Kawa India Plantation AA Bababudang
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa India Plantation AA Bababudang

30,33 121,34 

Kawa India Plantation AA Bababudang

Kawa o wyśmienitym pełnym body z intensywnym czekoladowo – karmelowym smakiem. Niska kwasowość.

Kraj pochodzenia – Indie
Region – Indie – Dystrykt Chikkamagaluru – Karnataka
Wysokość upraw – Powyżej 1000 m n.p.m
100% Arabica
Stopień palenia – Ciemno
Obróbka ziarna – Washed
Zalecane przygotowani – ekspres, kawiarka, french pres

Kawa India AA Kalledevarapura Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa India AA Kalledevarapura Estate

33,03 125,88 

Kawa India AA Kalledevarapura Estate

Rośnie w cieniu srebrnych dębów, drzewa bochenkowatego i fig. Intensywny słodki zapach, dobre body, zrównoważona kwasowość. Czekoladowy charakter ze szczyptą migdałów i słodki posmak to największe atuty tej kawy.

Kraj pochodzenia – Indie
Region – Bababudangiri
Wysokość upraw – od 1000 do 1450 m n.p.m
100% Arabica
Odmiana botaniczna – mix
Stopień palenia – Ciemno
Obróbka ziarna – Washed
Zalecane przygotowanie – ekspres, kawiarka,  french press

Kawa India Attikan Estate
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa India Attikan Estate

45,20 180,81 

Kawa India Attikan Estate

Kawa India Attikan Estate. Rosnąca w cieniu drzew. Bogactwo nut żółtych owoców pestkowych, subtelnie kwiatowa. Słodycz i kremowość karmelu i nugatu.

Kraj pochodzenia – Indie
Region – Karnataka
Wysokość upraw – powyżej 1220-1700 m n.p.m
100% Arabica
Stopień palenia – Średnio
Obróbka ziarna – Washed-Double Fermented
Odmiana – S-795
Rodzaj plantacji – Uprawa w cieniu drzew
Data założenia plantacji – 1888 r
Zalecane przygotowanie – kawiarka, aeropress, french press, drip,
Punktacja SCA – 86,75

 

Kawa z Indii A Kalledevarapura Estate NaturalNatural

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa z Indii A Kalledevarapura Estate Natural

25,02 230,97 

Kawa z Indii A Kalledevarapura Estate Natural

Harmonijna kompozycja kremowej słodyczy daktyli, soczystej i orzeźwiającej czarnej porzeczki, pikantnych i złożonych nut wina, zrównoważona kwiatowym posmakiem miodu.

Kraj pochodzenia – Indie
Region – Bababudangiri – Manjarabad
Wysokość upraw – od 945 do 1350 m n.p.m
100% Arabica
Odmiana botaniczna – S795
Stopień palenia – Jasny
Obróbka ziarna – Natural
Zalecane przygotowanie – areopres, french press, drip/przelew ręczny