Kawa gwatemala gorilla cofee

Jedna z najlepszych kaw świata – kawa z Gwatemali

Gwatemala to malowniczy kraj położony w Ameryce Środkowej. Znaczną część państwa zajmuje porośnięta gęstymi lasami nizina Peten, w obrębie której można znaleźć liczne ruiny będące świadectwem niezwykłej kultury Majów. Tereny górskie z kolei charakteryzują się wulkanicznymi krajobrazami – z kilkudziesięciu wulkanów znajdujących się w Gwatemali kilka wciąż wykazuje aktywność.

W rejonach górskich temperatura panuje niższa niż na pozostałym obszarze kraju. Kawowce dojrzewają na górskich, wulkanicznych zboczach, na wysokości wahającej się między 1200 a 1700 m n.p.m. Na takich obszarach temperatura nie przekracza zwykle 25 stopni Celsjusza, w nocy natomiast spada poniżej 20 stopni, co w połączeniu z wilgotnością powietrza utrzymującą się na poziomie ok. 60 – 75% (w zależności od regionu) stanowi idealne warunki do uprawy. Większość plantacji jest w pełni ekologiczna – do nawożenia zamiast związków chemicznych przeważnie używa się środków organicznych.

Na to, że kawa z Gwatemali wyróżnia się najwyższą jakością, wpływa także bogata w różne minerały gleba. Żyzna ziemia oraz klimat idealny pod względem temperatury, opadów i wilgotności powietrza to jedne z podstawowych czynników zapewniających obfite plony.

Produkcja kawy w Gwatemali – skala i sposób pozyskiwania ziaren

Kawa została sprowadzona do Gwatemali w drugiej połowie XVIII wieku, lecz prawdziwy rozwój upraw nastąpił w wieku XIX. Obecnie kraj ten jest uznawany za jednego z największych producentów ziaren kawy – co roku na globalny rynek trafia ok. 250 000 ton kawy gwatemalskiej. Ziarna pochodzą zarówno z dużych, przemysłowych plantacji, jak i niewielkich, rodzinnych upraw. Osoby zajmujące się hodowlą kawowców to prawdziwi pasjonaci, dla których jakość ziaren ma najważniejsze znaczenie.

Zbiory zazwyczaj są przeprowadzane ręcznie od grudnia do kwietnia, a dominującym sposobem wyłuskiwania ziaren jest metoda na mokro. Podczas obrabiania owoców kawowca często wykorzystuje się krystalicznie czystą wodę z górskich jezior. Wydobyte ziarna są następnie suszone na słońcu, dzięki czemu nabierają pełni aromatu.

Kawa Gwatemala – najbardziej znane rodzaje

Ziarna pochodzące z Gwatemali są doceniane nawet przez najbardziej wymagających amatorów picia kawy. Jednym z najpopularniejszych rodzajów porastającej wulkaniczne zbocza Arabici jest m.in. Bourbon. Wśród innych często występujących w Gwatemali odmian można wskazać również takie gatunki jak Caturra, Catuai oraz Typica. Na lokalnych plantacjach kawowce dojrzewają w cieniu, powoli zyskując złożony, niepowtarzalny smak. Bujna, egzotyczna roślinność, a także wilgotny, tropikalny klimat sprawiają, że wszystkie odmiany Arabici uprawiane w Gwatemali charakteryzują się niepowtarzalnym charakterem.

Do czołówki najlepszych kaw z Gwatemali należy Antigua. Rośliny, z których pozyskiwane są ziarna tej odmiany rosną w dolinie otoczonej przez trzy stożki wulkanów. Inną świetną propozycję gwatemalskiej kawy stanowi Coban. Kawa pochodzi z północno-środkowej części kraju, gdzie częstym opadom deszczu towarzyszy duża wilgotność powietrza. Na uwagę zasługuje także odmiana Huehuetenango, uprawiana na północnych, niezwykle żyznych ziemiach.

Smak kawy gwatemalskiej

Kawa z Gwatemali wyróżnia się intensywnym, niezwykle oryginalnym smakiem. W naparze przygotowanym z ziaren Antigua nuty ciemnej czekolady delikatnie łączą się z orzeźwiającymi cytrusami. Finisz należy z kolei do karmelu, który jest charakterystyczny dla kaw pochodzących z tej części świata.

Odmiana Coban natomiast posiada lekko pikantny smak uzupełniony o bukiet świeżych, egzotycznych owoców. Obróbka na mokro pozwala wydobyć pełnię aromatów również z ziaren rosnących w regionie Huehuetenango. Z ziaren pozyskanych z tych obszarów można zaparzyć łagodny napar o złożonym, subtelnym smaku. Na wyjątkową kompozycję składają się nuty karmelu, czekolady oraz wina z wyraźną kwaskowością. Doskonale zbalansowane bukiety smakowe kaw z Gwatemali sprawiają, że napoje są bardzo esencjonalne i z pewnością przypadną do gustu każdemu kawoszowi.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Dodaj do listy zakupów

Kawa Latte Master Blend

33,36 133,43 

Kawa Latte Master Blend

Słodka, ciepły profil smakowy. Idealna do mleka. Czekolada, fistaszki.

Kraj pochodzenia – Brazylia, Indie, Gwatemala
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Mix
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, areopress

Kawa Gorilla Power Bean
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Gorilla Power Bean

31,40 119,67 

Kawa Gorilla Power Bean

Wyrazista kawa o aromacie cynamonu i porzeczek oraz wyraźnym finiszu prażonego karmelu.

Kraj pochodzenia – Rwanda, Indonezja, Gwatemala, Kostaryka
100% Arabika
Odmiana botaniczna – Bourbon
Metoda obróbki ziaren – Washed
Stopień palenia – Ciemno
Rekomendacja zaparzania: ekspres

Kawa Guatemala Finca Medina
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa Guatemala Finca Medina

49,10 187,06 

Kawa Guatemala Finca Medina

Intensywnie owocowa kwasowość. Słodka i winna. Nuty owoców papai, winogron, czarnej porzeczki. Super aksamitne body.

Kraj pochodzenia
– Guatemala
Region – San Lorenzo El Cubo, Antigua
Wysokość upraw – 1200-1800 m n.p.m
100% Arabica
Odmiana botaniczna – Bourbon, Caturra
Stopień Palenia – Jasno
Obróbka ziarna – Yellow Honey
Zbiory – Grudzień-Kwiecień
Punktacja SCA – 87 pkt.
Zalecane przygotowanie – aeropress, french press, drip/przelew ręczny

kawa do espresso
Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa do Espresso Guatemala & Brazil

47,13 188,56 

Kawa do Espresso Guatemala & Brazil

Oryginalny blend pod espresso. Harmonia aromatu czekolady oraz orzeźwiających nut czerwonego jabłka i porzeczki. Zbalansowana słodycz karmelu i syropu klonowego. Subtelne orzechowe nuty migdałów wzbogacone kardamonem. Maślane, kremowe body.

Kraj pochodzenia – Gwatemala, Brazylia
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Mix
Stopień palenia – średnio
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press

Kawa espresso Gwatemala

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Kawa espresso Gwatemala

48,99 195,96 

Kawa espresso Guatemala

Doskonała kawa pod espresso. Zbalansowana słodycz przepełniona nutami marcepanu, rumu i orzechów laskowych. Wielowymiarowa, delikatnie słodkie i kremowe akcenty, równoważą owocową słodycz. Bogate body.

Kraj pochodzenia – Gwatemala,
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Natural
Stopień palenia – średnio
Punktacja SCA – 85,75p
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press

Black Espresso

Nowość

Dodaj do listy zakupów
Dodaj do listy zakupów

Black Espresso Gwatemala Salwador i Kolumbia

54,00 215,99 

Kawa Espresso Gwatemala Salwador i Kolumbia

Bogaty, soczysty profil owocowy. Głęboka słodycz brzoskwini wzbogacona świeżością nektarynki, czerwonego jabłka i złożonym smakiem malin. Maślany, kremowy smak orzechów i karmelu.

Kraj pochodzenia – Gwatemala, Salwador, Brazylia
100% Arabika
Metoda obróbki ziaren – Natural
Stopień palenia – średnio
Punktacja średnia z 3 kaw SCA – 86,33 p
Rekomendacja zaparzania – ekspres, kawiarka, aeropress, french press