Logowanie Rejestracja

Kawa speciality – czym charakteryzują się ziarna wysokiej jakości?

kawiarka

Kawa speciality jest kawą z najwyższej półki. I wcale nie chodzi o cenę ziaren, lecz ich jakość, potwierdzoną przez członków Specialty Coffee Association. Czym wyróżnia się kawa ziarnista speciality?

Niezwykły smak kawy speciality jest nieporównywalny z niczym innym

 

Co to jest kawa speciality?

Mówiąc krótko, jest to kawa najwyższej jakości, która w ocenie ekspertów uzyskała co najmniej 80 na 100 możliwych punktów. Jury przyznaje je za ogólny wygląd, kolor, zapach i smak ziaren, a cała procedura odbywa się najpierw po ich uprażeniu i później po zaparzeniu. Wcześniej surowe nasiona przechodzą dokładną, wielokrotną selekcję, dzięki czemu do kiperów, a w dalszej kolejności do klientów, trafiają wyłącznie te najdorodniejsze, spełniające określone normy jakościowe. Co bardzo ważne dobra kawa tego typu jest kawą jednorodną, tzw. single origin. Oznacza to, że pochodzi z określonego regionu geograficznego, państwa, plantacji, a także z jednego zbioru.

 

 

 

Właściwości kawy ziarnistej speciality

Każdą kawę z segmentu speciality wyróżnia charakterystyczny smak i aromat, które powodują, że trudno pomylić ją z kawą pochodzącą z innego regionu. Tego typu ziarna mają niezwykle złożony bukiet, różniący się w zależności od warunków naturalnych, w jakich wzrastały kawowce i dojrzewały ich owoce – na indywidualne walory nasion wpływa m.in. wysokość plantacji nad poziomem morza, nasłonecznienie czy też rodzaj gleby. Aby zachować bogaty smak ziaren single origin, najczęściej wypala się je w stopniu lekkim lub średnim.

Kawa speciality bywa trudno dostępna, ponieważ przeważnie pochodzi z niedużych plantacji, a dodatkowo jej ilość na rynku ściśle zależy od zbiorów. Można ją kupić w w specjalistycznym sklepie, np. w Gorilla Coffee, lub w sprawdzonej palarni kawy, gdzie ziarna wypala się tuż przed sprzedażą. Zachowują one pełnię swoich właściwości przez kolejne 3-4 tygodnie (pod warunkiem, że są prawidłowo przechowywane). Warto przekonać się, jak smakują single origins z Afryki, Ameryki Południowej czy Azji. Dzięki temu odkryjesz zupełnie nowe oblicza czarnego naparu, a może nawet znajdziesz swoją nową ulubioną kawę.

 

 

 

 

 

 

kawa w pracy


Podziel się 🙂

shares
preloader