Microlot to ziarna o wyjątkowych cechach, występujące w obrębie jednej plantacji.

Załóżmy, że masz sad jabłkowy.

Większość drzew w sadzie produkuje wspaniałe jabłka. Jednak w jednym obszarze twojego sadu jest to jedno miejsce, w którym jabłka są niesamowicie wspaniałe. Drzewa w tym małym obszarze produkują bardziej soczyste jabłka niż reszta sadu. Zasadniczo wszystkie owoce z całego sadu są mieszane i sprzedawane razem, umieszczając najlepsze jabłka w tych, które są bardziej standardowe.

Ale co, jeśli sam wybierzesz najlepsze jabłka, zanim pójdą na rynek i sprzedasz je osobno? To pomysł na microlot.

Kawy, które wchodzą w skład zbioru microlot, różnią się pod względem swojej wyjątkowości i smaku. Są po prostu „wyjątkowe”.

Na powstanie microlotów ma wpływ wiele czynników środowiskowych; rodzaj gleby, stopień zacienienia lub nasłonecznienia, sąsiedztwo innych roślin oraz ogólny mikroklimat panujący na plantacji.

Drzewa kawowca dające te niepowtarzalne owoce traktowane są ze szczególną troską, a podejście do zbiorów jest zindywidualizowane. Dzięki temu pozyskana kawa charakteryzuje się wyjątkowo wyrafinowanym smakiem.

Microloty są dumą plantatora i decydują o renomie plantacji. Zbiór microlotów wynosi zazwyczaj 10-75 worków.

Uwielbiamy nasze kawy … i myślimy, że Ty też. Nie wstydź się. Rozkoszuj się w naszych microlotach. Nie zapomnij też o bliskich 🙂

Wyświetlanie 1–12 z 16 wyników