Kawa po turecku, kawa po arabsku…
Jak wygląda kultura picia kawy w różnych zakątkach świata? Każdy kawosz ma zupełnie indywidualne zwyczaje kawowe. Co więcej, rytuał picia kawy wygląda też inaczej w zależności od regionu świata. Jak przyrządza się i podaje ten czarny napar w poszczególnych krajach?
Słownik kawowy:
Espresso Italiano – to najczęściej spotykany sposób parzenia kawy przez Włochów. Idealną recepturę naparu opracował Narodowy Instytut Espresso. Według zasad powinno być ono przygotowywane z 7 g zmielonej kawy (najczęściej mocno palonej), zawierać 25 sekund ekstrakcji i 25 ml naparu.
Cafe au lait – czyli dosłownie kawa z mlekiem, to francuski sposób parzenia, który polega na dodaniu do zaparzonej kawy gorącego spienionego mleka w proporcjach 1:1.
Türk kahvesi – turecka metoda parzenia kawy (kawa po turecku), według której bardzo drobno zmielone ziarna gotuje się w specjalnym tygielku (rodzaj naczynia z długą rączką). Podawana w małej filiżance zazwyczaj z dużą ilością cukru.
Qahwa ʿarabiyya – czyli po polsku kawa po arabsku. Ten sposób parzenia zakłada używanie ziaren kawy arabskiej, które są palone tuż przez przygotowywaniem naparu. Kawę parzy się na ogniu w miedzianym dzbanku, później gotowy napój przelewany jest do mniejszego naczynia, z którego serwuje się kawę w filiżankach bez ucha.
Cafe cubano – to inna nazwa na kubańskie espresso. Przygotowywane jest z cukrem, który dodaje się już na etapie parzenia. Dzięki temu kawa zyskuje wyczuwalny słodki posmak.
Cà Phê Trứng – to wietnamski sposób na kawę, do której dodaje się kogel-mogel, czyli masę z ucieranych żółtek z cukrem.
Irish coffee – kawa z dodatkiem bitej śmietany, brązowego cukru i irlandzkiej whiskey.
Cafe del olla – tradycyjna meksykańska kawa, przygotowywana w glinianym garnku, w którym najpierw gotuje się cynamon z brązowym cukrem, po czym dodaje się grubo zmieloną kawę.
Jak wygląda kultura picia kawy w różnych krajach świata?
Francuska cafe au lait z gorącym mlekiem, czarna kawa po turecku czy tradycyjne włoskie espresso to tylko kilka przykładów na to, że mieszkańcy różnych regionów świata preferują inne rodzaje naparu. W wielu miejscach przyrządzanie i serwowanie kawy urasta również do rangi rytuału – tak jest np. w Turcji, gdzie kawa stanowi najczęściej dodatek do deseru. We Francji, pije się ją w dobrej kawiarni oraz zagryza chrupiącą bagietką, w Arabii Saudyjskiej, mocny napar podaje się w pierwszej kolejności osobom najstarszym.
Za to na Kubie kawę podaje się zawsze do posiłku, bez względu na porę dnia. Niepisane zasady picia kawy obowiązują również we Włoszech – kawa z mlekiem przystoi tu jedynie o poranku, a espresso pije się przez resztę dnia, często na szybko, bezpośrednio przy barze. W Etiopii piciu kawy towarzyszy natomiast prawdziwa ceremonia, zajmująca nawet do kilku godzin.
Jak podaje się kawę?
Tak jak różne są rodzaje kawy i metody jej przyrządzania, tak też nie ma jednego sposobu podawania napoju. W przypadku kawy po turecku służą do tego małe, zdobione ornamentami filiżanki, a we Włoszech duże kubki zastępowane czasem miskami.
W Wietnamie napój podaje się w kubku umieszczonym dodatkowo w misce z gorącą wodą, meksykańską cafe del olla serwuje się w glinianym kubku, a irlandzką irish coffee, czyli kawę z whiskey, w specjalnych szklankach na nóżce i z uchem.
W wielu regionach świata obowiązuje ceremoniał parzenia kawy i podawania jej. Warto sięgnąć po przepisy na napar typowe dla innych krajów, by przekonać się, jak wiele odsłon może mieć ten aromatyczny napój.