Ingagi Coffee Ice Coffee. Kawa mrożona. Przepisy
Wakacyjna pogoda zawitała do nas wyjątkowo wcześnie. Na gorące dni przygotowaliśmy dla Was cykl, w którym przedstawimy receptury na kawy mrożone. Drinki z kawą można podzielić na: short drinki o objętości do 100 ml, long drinki o objętości 200-250 ml. W technikach przygotowania drinków będziemy prezentowali: drinki budowane na kościach lodu, mieszane, drinki shakowane, drinki blendowane. Na początek mamy recepturę dla miłośników espresso. Zapraszamy 🙂
1. Gorilla Coffee ICE shot
Potrzebujemy:
- 1 kulę lodową lub kości lodu
- syrop klonowy
- śmietankę słodką 18%
Przygotowanie: Szklankę z kulą lodową lub kośćmi lodu zalewamy podwójnym espresso Chocolate Pride Espresso. Do lodu i espresso wlewamy 10 ml syropu klonowego, następnie dopełniamy 20 ml śmietanki. Składniki delikatnie mieszamy. Drink będzie miał przyjemy i delikatny smak gęstego espresso. Smacznego 🙂
2. Power Coco
Potrzebujemy:
- 1 x Espresso Gorilla Power Bean
- 40 ml wódki kokosowej premium
- 20 ml Grand Marnier
- 30 ml śmietanki
- 15 ml syropu cukrowego
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlewamy do shakera lub mocnego słoika wypełnionego lodem. Energicznie szejkujemy. Gotowy drink przelewamy do szklanki wypełnionej lodem.
3. Italian BUZZ
Ta propozycja to 50% na 50% – deser lub drink – sami zdecydujcie. Próbujcie, nie zawiedziecie się.
- 1 x espresso Espresso Colombia Supremo
- 40 ml Zacapa Rum
- 10 ml syropu cukrowego
- kogel mogel z 2 żółtek i 120 gramów mascarpone
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Mieszamy espresso z Zacapą i syropem cukrowym, po czym wstawiamy do zamrażalnika (do mocnego schłodzenia). Następnie przygotowujemy kogel mogel i mieszamy go z mascarpone do uzyskania płynnego sosu. Na pokruszone biszkopty wylewamy schłodzony alkohol z espresso, następnie kogel mogel.
Dodajemy truskawki, oprószamy startą czekoladą i… palce lizać! 🙂
4. Ingagi Coffee Chocolate Mint
Potrzebujemy:
- 1 x podwójne espresso Power Bean
- 40 ml śmietanki 18%
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 4 kostki brązowego cukru
- 6 listków mięty
- 10 kostek lodu
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiego płynu. Przelewamy do szklanki. Dekorujemy truskawką.
5. Gorillas like bananas
Potrzebujemy:
- 1 x espresso Organic Monkey Espresso
- 40 ml śmietanki 18%
- 10 ml syropu o smaku słonego karmelu
- 10 ml syropu o smaku waniliowym
- 1 x mały banan
- 1 x 80 ml śniegu zrobionego w blenderze z kostek lodu
- truskawki lub banany do dekoracji
Przygotowanie: Wszystkie składniki (z wyjątkiem śniegu) blendujemy do uzyskania musu. Przelewamy do szklanki wypełnionej śniegiem. Dekorujemy truskawką lub bananem.
6. Spring Energy Cold Brew
Cold Brew przygotowana w Gina lub gotowe Cold Brew Ingagi Coffee
Potrzebujemy:
- Cold brew Ethiopia Guji G1
- 15 ml syropu Passion Fruit
- 15 ml syropu z żurawiny
- 10 ml soku z limonki
- Plastry limonki
- Lód
Przygotowanie: Wszystkie składniki szejkujemy. Przelewamy na kostki lodu.
8. Organic Peanut Butter Ice Coffee
Potrzebujemy:
- Espresso Organic Monkey
- 100 ml mleka migdałowego
- 1 łyżkę masła orzechowego
- Cukier kokosowy do smaku
- Lód
Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy z lodem. Fantastyczny organiczny, wegański zastrzyk energii na gorące dni 🙂
9. Bitter Cold Brew Etiopia Ice Coffee ❄
Potrzebujemy:
- 70 ml Cold Brew Etiopia Ice Coffee
- 70 ml tonic
- 5 ml soku z cytryny lub limonki
- Owoce w plastrach: truskawki, limonka, cytryna
- Syrop cukrowy do smaku
Przygotowanie: Składniki wlewamy do szklanki z lodem, mieszamy. Orzeźwiający, gaszący pragnienie drink na słonecznie dni i nie tylko 🙂
10. Raspberry Vanilla Coffee Smoothie
Potrzebujemy:
- 2 x experssso Organic Brazil – Fazenda Camocim
- 2 gałki lodów waniliowych
- 100 ml mleka
- 100 gramów malin
- 10 ml syropu waniliowego
Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania smoothie.