Logowanie Rejestracja

Fazenda Camocim – biodynamiczny proces uprawy kawy


Fazenda Camocim – biodynamiczny proces uprawy

 

Dzisiaj zapraszamy w podróż do Brazylii, a dokładnie do mikroregionu Pedra Azul w stanie Espirito Santo. Właśnie stąd pochodzi nasz organiczny microlot Fazenda Camocim Organic.
W dziewiczym mikroregionie Pedra Azul, z pełnym poszanowaniem środowiska naturalnego, ma miejsce wyjątkowy, biodynamiczny proces uprawy wyśmienitej odmiany botanicznej Iapar, charakteryzującej się niską kwasowością i bogatym smakiem.

Plantacja Camocim spełnia wszystkie restrykcyjne wymogi plantacji organicznych i biodynamicznych. Prace na plantacji są przeprowadzane według faz księżyca, każda roślina jest otoczona szczególną opieką. Na plantacji obowiązuje bezwzględny zakaz używania środków chemicznych, sztucznych nawozów i hormonów przyśpieszających wzrost.

Charakterystyczne jest nawożenie gleby za pomocą krowich rogów napełnionych naturalnym kompostem, które zakopuje się w ziemi. Uzyskany w drodze fermentacji nawóz używany jest do oprysków roślin oraz jako substancja wzbogacająca glebę.

Organiczna, biodynamiczna Fazenda Camocim charakteryzuje się wysoką jakością ziarna, niską kwasowością, łagodnym, ale bogatym i pełnym smaku body z wyczuwalnymi nutami kakao, orzechów i cynamonu. Wyśmienite walory smakowe tej kawy docenią miłośnicy kaw parzonych w ekspresie kolbowym oraz French Press.

Organic Brazil Fazenda Camocim Gorilla Coffee

 

Region: Espirito Santo Mountains (Pedra Azul), Brazylia

Odmiana botaniczna: Iapar59

Metoda obróbki ziaren: Natural

Wielkość ziarna (screen): 16 i powyżej

Wysokość upraw: 1250m n.p.m.

Cupping Points: 83-84

 

Zapraszamy do poznania fascynującego procesu uprawy i obróbki kaw Camocim.

preloader