Nie każdy wie, że wypalanie kawy to proces, który w ogromnym stopniu decyduje o smaku zaparzonego napoju. Różne kawy wymagają odmiennego czasu palenia i temperatury – to właśnie te czynniki decydują o ich ostatecznym kolorze ziaren i ich aromacie. Oto co trzeba wiedzieć o wypalaniu kawy!
Dlaczego wypala się kawę?
Niewypalone ziarna kawy zupełnie nie przypominają tych, które ostatecznie w niewielkich opakowaniach trafiają do klientów. Są zielone oraz ubogie w smak i aromat, co zdecydowanie odróżnia je od aromatycznych, brązowych, wypalonych ziaren. To właśnie proces wypalania powoduje, że niezachęcające, surowe ziarna nabierają charakteru, a ilość zawartych w nich związków aromatyczno-smakowych zwiększa się wielokrotnie. Aby jednak wydobyć z ziaren wszystko, co możliwe, niezwykle ważne jest dobranie właściwych parametrów palenia. Niewielkie zmiany temperatury lub czasu wypalania mogą spowodować, że z tego samego gatunku kawy otrzymamy napój o innych właściwościach oraz zawartości kofeiny.
Stopień wypalenia kawy a smak
Zwykle wyróżnia się 4 stopnie wypalenia kawy: jasny, średni, średnio-ciemny i ciemny. Ten ogólny podział można rozszerzyć o dodatkowe rodzaje palenia, m.in. jasny cinnamon czy ciemny french. Jak wpływają one na walory smakowe kawy? Ogólna zasada mówi, że im jaśniej wypalona kawa, tym więcej w niej aromatów kwiatowych, owocowych oraz kwasowości. Natomiast ziarna ciemniejsze podczas wypalania tracą stopniowo naturalne cechy na rzecz nut orzechowo-czekoladowych oraz goryczki. Te najciemniej wypalone są zupełnie pozbawione pierwotnych walorów, a ilość kofeiny jest w nich mniejsza niż w jaśniej palonych ziarnach. W efekcie najmocniejsza w smaku kawa ma najsłabsze właściwości pobudzające.
Najpopularniejszym stopniem palenia kawy jest palenie średnie – w takich ziarnach aromaty naturalne i powstałe podczas wypalania są najlepiej zbalansowane. Warto jednak wypróbować kawy o różnym stopniu wypalenia, by znaleźć tę, która smakuje najlepiej.