Pobudzająca, pełna kofeiny kawa jest dla wielu osób nie do zastąpienia. Tymczasem niektórzy z różnych przyczyn sięgają wyłącznie po kawę bezkofeinową. Dlaczego tak się dzieje i jakie zalety ma napar pozbawiony kofeiny? Kto powinien pić kawę bezkofeinową?
Kawa bez kofeiny to wciąż kawa
Na początku warto wyjaśnić kwestię pochodzenia oraz produkcji kawy bez kofeiny. Powstaje ona z ziaren kawowca, tak samo, jak jej klasyczna wersja. Jednak różnica polega na tym, że ziarna przeznaczone na kawę bezkofeinową pozbawia się pobudzającego składnika jeszcze w stanie surowym, gdy są zielone.
Proces ten nazywa się dekofeinizacją i może przebiegać na trzy różne sposoby. Pierwszym z nich jest chemiczne usunięcie kofeiny przy pomocy odczynników, takich jak: octan etylu czy chlorek metylenu. Oprócz tego w trakcie odkofeinowania, ziarna kawy płucze się wodą, a później odparowuje się rozpuszczalniki. Dzięki temu kawa jest wolna od chemicznych substancji.
Innym sposobem pozbycia się kofeiny jest szwajcarska metoda (Swiss Water Process) wykorzystująca osmozę, wodę i filtry węglowe. W przypadku tej techniki, dekofeinizację przeprowadza się małymi partiami i nie używa się żadnych odczynników chemicznych. Kawy bezkofeinowe Ingagi Coffee to certyfikowane kawy w obróbce Swiss Water – pozbawiane są naturalnie i ekologicznie 99,9% kofeiny.
Trzecia technologia wykorzystywana do ekstrakcji nie jest tak popularna, ze względu na duże koszty produkcji. Wykorzystuje ona dwutlenek węgla w stanie nadkrytycznym, którym gazuje się ziarna kawy. Ta metoda jest bardzo skuteczna, jeżeli zależy nam na jak najlepszym zachowaniu smaku i zapachu kawy.
Właściwości i zalety kawy bezkofeinowej
Przekonanie, że smak kawy bezkofeinowej w żadnym wypadku nie dorównuje aromatowi tradycyjnego naparu, ma niewiele wspólnego z prawdą. Dzieje się tak dlatego, że dekofeinizacji poddaje się surowe ziarna – tymczasem o ich ostatecznych walorach decyduje dopiero późniejsze wypalanie. Nie każdy też wie, kawa bezkofeinowa wciąż zawiera kofeinę, choć jej ilości są znikome. Dzięki temu napój tego typu nie ma działania pobudzającego oraz może być bezpiecznie spożywany np. przez kobiety w ciąży, osoby z problemami trawiennymi czy nadciśnieniem. Mimo że podczas rozpuszczania kofeiny, ziarna tracą część innych składników, to jednak wciąż stanowią źródło antyoksydantów, witamin i minerałów, które w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie.
Warto sprawdzić, jak smakuje kawa bezkofeinowa w ziarnach i samemu przekonać się, w jakim stopniu proces dekofeinizacji wpływa na ostateczne właściwości naparu. Jedno jest pewne – dla każdego kawosza napój bezkofeinowy może być przyjemną odmianą, dzięki której łatwiej o ograniczenie ilości przyjmowanej kofeiny.